Proximitat i economia local
-
Nou Barris Activa Equipament municipal per a la promoció econòmica i l’ocupació adreçat a la població de Nou Barris. El seu objectiu és apropar els recursos de Barcelona Activa al veïnat del districte i ampliar la cobertura d’accions per a tots els seus agents socioeconòmics: serveis i programes d’ocupació, alfabetització digital, assessorament en drets laborals i serveis per a l’enfortiment del teixit comercial, empresarial i l’emprenedoria.
-
Impulsem el que fas Convocatòria d’ajuts de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, per millorar la situació socioeconòmica dels districtes i barris de la ciutat a través del desenvolupament d’iniciatives arrelades al territori que fomentin l’ocupació, l’emprenedoria i l’empresa, la innovació socioeconòmica, el turisme responsable, la innovació social i digital, o la reactivació econòmica.
-
Nau Vila Besòs Ubicada al Polígon de Bon Pastor, ofereix emmagatzematge a les entitats del Districte de Sant Andreu i té com a finalitat promoure l’economia col·laborativa, crear sinèrgies, compartir i optimitzar recursos, i també oferir un espai per desenvolupar tallers i formacions d’economia circular i de sostenibilitat ambiental. És una iniciativa del Districte de Sant Andreu i Barcelona Activa.
La Clota Cotreball: És un conjunt de locals d’un total de 362 m2, ubicats al barri de La Clota que ofereixen espais d’oficina, cuina i taller de manera gratuïta a l’emprenedoria convencional i a projectes d’economia social i solidària. La contraprestació és la realització d’accions específiques de retorn social que es dissenyen conjuntament amb les entitats d’Horta-Guinardó.
Banc de Recursos Mancomunats de Ciutat Vella: És un espai on les entitats socials i culturals de Ciutat Vella poden cedir i compartir material divers, fomentant així el treball en xarxa i potenciant les sinergies entre el teixit associatiu del districte.
Accions d’alfabetització digital a diferents barris de la ciutat. Formació per adquirir els coneixements bàsics i les habilitats pràctiques per a utilitzar les tecnologies, millorant les capacitats i disminuint l’escletxa digital de les persones participants. Es fan a Nou Barris Activa i als barris de Besòs-Maresme, La Verneda i la Pau, i Sant Andreu.
El desenvolupament econòmic es distribueix de manera desigual a Barcelona: 6 dels 10 districtes, que representen el 61,8% del total de població, disposen només del 45% de la renda familiar agregada. Aquests districtes concentren el 70% de persones en situació d’atur, prop del 70% de persones amb nivell d’estudis baixos i més del 70% de persones ateses pels serveis socials.
L’heterogeneïtat de la ciutat va més enllà de les desigualtats socioeconòmiques, ja que Barcelona és també diversa quant a la distribució d’actius per al desenvolupament econòmic. De vegades, aquests actius són causa de desigualtats entre territoris, però altres cops configuren oportunitats per generar activitat econòmica arrelada al territori.
Les desigualtats socioeconòmiques de la ciutat fan necessari un nou model de desenvolupament en clau de proximitat, fonamentat en l’economia plural, que incorpora l’economia social i solidària com a nou paradigma.
Així, les polítiques de promoció econòmica impulsades des de Barcelona Activa posen l’accent en la perspectiva territorial, donant suport a activitats econòmiques que tinguin un impacte positiu als barris i districtes i contribueixin a satisfer les necessitats de cada territori.
L’estratègia de desenvolupament de proximitat situa al centre els veïns i veïnes dels barris i districtes de Barcelona. L’objectiu és garantir uns serveis i un entorn econòmic que influeixin positivament en el seu desenvolupament professional, en la generació de riquesa, en la reducció de les desigualtats i en la garantia d’oportunitats.
Consulta l’Estratègia de Desenvolupament de Proximitat de Barcelona Activa.