saltar navegació

Menú principal

Actualitat/Novetats

El programa Treball als barris millora la salut mental de les persones segons un estudi científic

L'any 2017 es van atendre més de 1.900 persones, de les quals 756 van trobar feina

Barcelona Activa, 03 de juliol 2018

La desocupació afecta a molts nivells. No només en l'àmbit econòmic, sinó també en aspectes psicològics, físics i emocionals. I aquestes conseqüències encara s'agreugen més en les persones aturades de llarga durada residents als barris més desafavorits.

El programa Treball als barris, que organitzem des de Barcelona Activa amb estreta col·laboració amb el Servei d'Ocupació de Catalunya, s'adreça a totes aquestes persones en situació d'alta vulnerabilitat per ajudar-les a cercar feina. I a més, segons un estudi científic, també millora notablement la seva salut mental i el seu benestar emocional.

La investigació impulsada per Barcelona Activa i l'Agència de Salut Pública, amb el finançament de RecerCaixa i Ciberesp, ha constatat els efectes positius per a la salut i la qualitat de vida que aporta l'acompanyament personalitzat en la recerca de feina que facilita el programa.

"Aquest estudi el que pretenia era avaluar l'impacte en salut d'un programa en concret: Treball als barris" comenta Carme Borrell, gerent de l'Agència de Salut Pública, i afegeix "el resultat posa en evidència la importància de posar en marxa programes d'aquestes característiques".

Per tal d'avaluar l'impacte del programa en la salut de les persones, es van comparar indicadors objectius de les persones participants en el moment d'inscriure's i un any després de fer-ho. Es van realitzar dos estudis: el primer, mitjançant enquestes, on van participar 696 persones amb fort risc de patir malalties mentals, i el segon, més exhaustiu, es va basar en la tècnica del concept mapping, que permet obtenir les experiències i percepcions de les persones sobre els canvis experimentats durant el seu pas pel programa.

"El que vam veure és que alguns indicadors milloraven molt com, per exemple, el risc de tenir patiment psicològic i la presa de medicaments relacionats amb la salut mental" informa Carme Borrell. D'acord amb els resultats, el risc de patir mala salut mental va passar del 61% al 27% en el cas dels homes i del 73% al 34% en el de les dones, i el percentatge de persones que consumien medicaments com tranquil·litzants o antidepressius es va reduir del 20,8% al 12,7% en el cas dels homes i del 28,25 al 17,3% en el de les dones.

D'altra banda, les persones participants van manifestar una reducció en l'estrès i una millora en la seva confiança, autoestima i coneixement en les eines de recerca de feina, noves tecnologies i drets laborals.

Paco Ramos, director d'Estratègies d'Ocupació de Barcelona Activa opina "Per nosaltres es molt important realitzar aquest tipus de valoracions que van més enllà de la pròpia inserció perquè mostren els beneficis socials d'aquestes iniciatives".

L'any 2017, el programa Treball als barris va atendre més de 1.900 persones de 13 barris diferents, de les quals 756 van trobar feina. Si us interessa, podeu conèixer el programa en detall aquí.