saltar navegació

Menú principal

Actualitat/Novetats

Barcelona Activa, compromesa amb la contractació responsable i l'accés al mercat laboral dels col·lectius més vulnerables

Els i les joves, les persones aturades, amb problemes de salut mental o en risc d'exclusió, en el centre de les nostres polítiques i programes

Barcelona Activa, 19 de febrer 2018

Barcelona Activa està compromesa amb les persones que ho tenen més difícil per accedir al mercat laboral, com ara els i les joves, les persones aturades, amb problemes de salut mental o en risc d'exclusió. A continuació, us expliquem alguns dels programes i les actuacions que hem organitzat per atendre aquests col·lectius.

Pel que fa a la població jove, les nostres actuacions van lligades al Pla per al Foment de l'Ocupació Juvenil de Qualitat. Sota aquest paraigua, hem posat en marxa -de la mà d'altres institucions com el Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el Ministeri de Treball i la Unió Europea- programes com ara Garantia d'Èxit -adreçat a joves de fins a 29 anys- Joves per l'Ocupació -vinculat a l'anterior, però només per a joves menors de 25 anys- o Fem Ocupació, on es prioritza la formació i inserció laboral de persones que ja tenen formació i/o experiència laboral, d'acord amb les necessitats assenyalades per les empreses participants en el programa.

En l'any que deixem enrere, aquestes actuacions han permès que 738 joves de la ciutat (dones 42%, homes 58%), entre 16 i 29 anys i en situació d'atur hagin seguit itineraris d'orientació i capacitació professional amb l'assessorament personalitzat d'una persona experta. De moment, el 57% dels i les joves participants en el conjunt dels programes han estat contractats i el 44% ha signat un contracte d'almenys 6 mesos.

També per a joves, però que estiguin en situació de malestar psicològic, s'ha posat en marxa el programa A prop Jove per ajudar-los a trobar feina. La salut mental és una preocupació de Barcelona Activa, per això, entre altres mesures, es van obrir tres serveis d'inserció sociolaboral per a joves amb trastorns mentals a Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Aquestes mesures estan emparades pel Pla de Salut Mental de l'Ajuntament.

Braç a braç amb els serveis socials municipals, s'organitza el Programa Labora per a la inserció dels col·lectius més vulnerables. També ens ocupem de les persones aturades i en risc d¿exclusió, mitjançant els plans d'ocupació, tant els municipals, com els que s'han fet en col·laboració amb el SOC. Gràcies a aquests plans, s'han contractat gairebé un miler de persones. Pel que fa a aturats i aturades de molt llarga durada (dos anys o més), s'han pogut acollir al Pla de Xoc, que ha aconseguit feina a més de 400 persones.

Les persones més grans de 40 anys també han estat una de les nostres principals ocupacions, amb activitats o programes prioritaris com Treball i Formació. Un parell de xifres: un 55% de les persones ateses a l'Espai de Recerca de Feina pertanyen a aquesta franja d'edat i un total de 61 persones han participat en sessions de coaching.

Aquestes actuacions són una mostra de l'aplicació de Decret de contractació sostenible, en el marc de la Guia de contractació pública social  per instar a les  empreses proveïdores a contractar persones en situació d¿atur o amb dificultats especials d'inserció laboral.